Ce este si cum se foloseste Google disavow

18

iul

2016

Ce este si cum se foloseste Google disavow

In cazul in care site-ul tau a beneficiat de optimizare SEO in ultimii ani, exista sanse ca acesta sa fi acumulat link-uri nenaturale de-a lungul timpului, de care poti scapa folosind Google disavow. In cazul in care acestea sunt detectate de algoritmul Google Penguin, site-ul tau poate fi penalizat.

 

Ce este Google disavow?

Google disavow exista din octombrie 2013 si reprezinta modalitatea prin care Google iti ofera posibilitatea de a nu tine cont de anumite link-uri catre site-ul tau. Acest tool este folosit in general pentru a rezolva situatiile in care site-ul tau poate fi penalizat, dar poate fi folosit oricand consideri de cuviinta pentru a face ordine in link-urile catre site-ul tau.

 

Cand ar trebui sa folosesti Google disavow?

Acest tool a fost creat pentru a fi utilizat atunci cand exista probleme referitoare la link-urile catre site, care l-ar putea afecta negativ. Astfel, daca primesti un mesaj in Google Search Console prin care Google te informeaza ca exista link-uri nenaturale catre site-ul tau, va trebui sa iei masuri pentru a rezolva aceasta problema. In primul rand, se recomanda eliminarea directa a link-urilor cu problemele semnalate de catre Google. Insa, atunci cand este vorba despre proprietatea altcuiva, aceasta actiune nu se poate duce intotdeauna la bun sfarsit. De aceea, in aceste cazuri, este recomandata folosirea tool-ului Google disavow.

 

Cat de des ar trebui sa folosesti Google disavow?

Nu este recomandat sa folosesti Google disavow zilnic. Trebuie sa iei in considerare faptul ca Google are nevoie de timp pentru a citi lista ta de link-uri, a o analiza si a aplica schimbarile pe care ti le doresti. Este recomandat ca aceast tool sa fie folosit numai in cazul in care esti sigur ca respectivele link-uri iti pot dauna.

 

Cum folosesc Google disavow?

Primul pas in utilizarea tool-ului Google disavow este crearea unei liste cu link-urile pe care vrei ca Google sa le ignore. Poti folosi Google Search Console pentru a descarca link-urile catre site-ul tau. Urmeaza sa creezi un fisier .txt si sa inserezi pe fiecare linie adresele URL pe care iti doresti ca Google sa le ignore. Daca vrei ca Google sa ignore mai multe linkuri provenite de la un singur domeniu, poti sa incluzi numele domain: www.exemplu.ro in lista ta, si toate link-urile de pe acel domeniu vor fi ignorate.

 

disavow2

Cand lista este gata acceseaza tool-ul Google disavow si selecteaza domeniul pentru care doresti sa dezavuezi linkuri si apasa pe "Linkurile respinse."

Ti se va deschide o fereastra pop-up, in care va trebui sa incarci lista de link-uri creata in pasul anterior. Tot ce trebuie sa mai faci acum este sa apesi butoanele upload si submit si, astfel, Google va sti exact ce link-uri catre site-ul tau sa ignore.

 

disavow3

 

Atunci cand vrei sa adaugi noi link-uri in lista ta, Google iti ofera posibilitatea de a adauga sau de a elimina link-uri in aceasta. Pentru a obtine efectele dorite, va trebui sa asetepti intre 1-2 saptamani, timp in care Google va reindexa site-ul tau.

Google disavow este un tool mult asteptat de catre webmasteri, iar aceasta varianta este cea initiala, asadar ne asteptam la o varianta imbunatatita in viitorul apropiat.