https://www.high-endrolex.com/29

Adevarul despre folosirea diacriticelor pentru SEO
Adevarul despre folosirea diacriticelor pentru SEO

14

dec

2015

Adevarul despre folosirea diacriticelor pentru SEO

Diacriticele sunt semne tipografice, adaugate la anumite litere, pentru a le diferentia ca pronuntie sau a deosebi sensurile a doua cuvinte, care se scriu identic. Desi multi internauti sau specialisti in SEO considera ca textele ar trebui sa fie scrise in mod obligatoriu cu diacritice, noi iti vom explica de ce nu este un imperativ.

Mitul ca Google a invatat limba romana este partial adevarat.

Diacriticele nu sunt caractere foarte bine intelese de motoarele de cautare. Analizand statisticile ultimilor ani, s-a observat ca cei care navigheaza  pe internet au, in general, intre 25-40 de ani, si au fost grupati in categoria persoanelor care s-au adaptat rapid la noile tehnologii si pentru care diacriticele sunt doar semne pe o tastatura care mai rau ii incurca, decat ii ajuta.

Faptul ca Google a invatat limba romana este partial adevarat pentru ca el poate recunoaste doar o parte din aceste semne tipografice, insa, chiar si asa, nu stie ce insemnatate are o caciulita sau o virgula pusa pe o litera. Mai mult, el se va grabi sa afiseze rezultatele fara diacritice, pentru ca le regaseste mai usor fata de celelalte caractere ale limbii romane.

Chiar daca este scris cu diacritice, procesul de optimizare SEO se face in baza unei strategii centrata pe cuvinte-cheie. Odata rezolvata aceasta dilema a cuvintelor-cheie, se trece la transpunerea textelor in site, in meniuri, poze sau sigle. Si apare o noua intrebare: este sau nu important tipul de scriere pentru o optimizare SEO eficienta?

Noi iti spunem ca este. Pentru ca 90% dintre romanii care cauta ceva in motoarele de cautare nu folosesc diacritice. Uzual, acest tip de scriere este eficient datorita faptului ca nu necesita atentia si efortul ce trebuie investite in cazul scrierii normale, cu diacritice.

Insa, pana la urma, alegerea tipului de scriere ramane la latitudinea fiecaruia.

Indiferent de platforma folosita, pun pariu ca ai intalnit si tu site-uri unde diacriticele se vad diferit fata de celelalte litere. Acesta este un alt semn care ar trebuie sa iti dea de gandit. De ce apare asa? Pentru ca se folosesc platforme de site-uri sau bloguri, care nu cunosc scrierea cu diacritice.

De ce sa nu folosesti diacritice

- este mai anevoios – scrierea cu diacritice poate fi o gimnastica a degetelor pentru internautii care nu stiu unde sunt pozitionate pe tastatura;

- fara diacritice, scrisul este mai rapid si fara greseli;

- diacriticele nu au ce cauta in permalinkuri - desi site-urile scrise cu diacritice sunt pozitionate mai sus in Google.

Mai multe despre scrierea cu diacritice, intr-un articol viitor.

 

    https://www.high-endrolex.com/29

    https://www.high-endrolex.com/29