Cat de mult conteaza web hosting-ul din punct de vedere SEO?

26

mai

2021

Cat de mult conteaza web hosting-ul din punct de vedere SEO?

In ultimii ani, comertul online a crescut enorm in tara noastra. Mai mult decat atat, pandemia de coronavirus a determinat toate business-urile sa “apese pedala de acceleratie” in online, intrucat majoritatea consumatorilor s-au orientat catre servicii pe care le pot accesa de la distanta si produse disponibile prin livrare directa. Astfel, strategiile SEO au capatat o importanta chiar mai mare decat pana acum in eforturile de marketing ale companiilor. Pana la urma, daca site-ul tau nu este in prima pagina a rezultatelor Google, sansele de a scoate profit din online se rezuma la investitia pe care esti dispus sa o faci in PPC si social media. 

Platformele online care functioneaza rapid si fara intreruperi au sanse mai mari de a se pozitiona bine in SERP (Search Engine Results Page), iar aceasta functionare optima este posibila numai atunci cand serviciile de web hosting pe care le-ai ales sunt performante. Multi manageri si specialisti in digital marketing se intreaba daca web hosting-ul afecteaza rezultatele eforturilor SEO, iar raspunsul este DA! Astfel, in randurile de mai jos vei gasi cateva motive pentru care strategia ta de digital marketing trebuie sa inceapa cu contractarea unui web hosting performant. 

Server Downtime 
Daca lucrezi cu o firma serioasa de SEO sau digital marketing, atunci probabil specialistii de acolo monitorizeaza si functionarea platformei tale. Astfel, acesta este poate cel mai important aspect al unui web hosting de calitate: serverul nu “cade” foarte des sau pentru perioade indelungate de timp. Momentele de indisponibilitate ale serverului nu numai ca vor afecta performantele site-ului tau, dar vor influenta in mod negativ si pozitiile din SERP. Iata de ce! 

- In primul rand, Google pune accent pe experienta fiecarui utilizator. Daca sesiunile de shopping de pe site-ul tau se intrerup in mod frecvent, atunci indicatorii de UX (User Experience) vor fi de slaba calitate, astfel incat vei pierde pozitii in pagina de rezultate.

- In al doilea rand, Google trebuie sa gaseasca site-ul la fiecare cautare (sau tentativa de accesare a utilizatorilor). Evident, daca website-ul tau este indisponibil pentru perioade indelungate, motorul de cautare nu va mai gasi pagina pe care vrea sa o afiseze, iar acest fapt poate avea repercusiuni grave asupra pozitiilor. In plus, rata de respingere (Bounce Rate) a site-ului va creste la fiecare intrerupere a functionarii, avand un impact major asupra autoritatii site-ului.

Astfel, pentru a evita downtime-ul si pentru a avea o platforma functionala si performanta, recomandarea este sa alegi intotdeauna cele mai bune servicii de web hosting disponibile. 

Page Load Time 
Timpul de incarcare a paginilor din site influenteaza experienta utilizatorilor si, implicit, pozitiile pe care platforma ta le va avea in SERP. Timpul de incarcare depinde intr-o mare masura de web hosting, intrucat Google nu va vedea aceste situatii ca fiind din “vina” utilizatorului (din faptul ca utilizatorul are servicii de internet de calitate inferioara). 

Citeste si Still loading... Atentie la elementele de continut SEO care pot afecta viteza de incarcare a unui site!

Statistic, daca o pagina web are nevoie de mai mult de 2 secunde pentru a se incarca complet, multi dintre utilizatori se vor orienta catre alta varianta disponibila. Practic, daca ai un site lent, putini clienti vor avea rabdare. In plus, fiecare parasire a site-ului imediat dupa accesare se va cuantifica drept “bounce”. Daca rata de respingere creste, pozitiile in SERP pot scadea vizibil. Evident, o rata de respingere mare se va traduce si intr-o rata de conversie mica, astfel incat un procent foarte mic de utilizatori (numai cei foarte rabdatori) vor face o achizitie de pe un site lent. 

Un serviciu de web hosting de calitate poate reduce timpul de incarcare al site-ului tau prin folosirea celor mai performante tehnologii de “caching”, astfel incat poate fi sustinut un trafic foarte mare. Bineinteles, nu poti cronometra cu exactitate cele 2-3 secunde in care se incarca site-ul tau, asadar noi iti sugeram sa folosesti Google Page Speed Tool pentru a testa viteza de incarcare a platformei tale atat pentru varianta desktop, cat si mobile. 

Exclude din start Shared Hosting-ul 
Multi antreprenori cauta sa scada cat mai mult costurile operationale, insa web hostingul nu trebuie sa cuprinda solutii de compromis. Preturile pentru shared hosting sunt mici, insa lista cu beneficii nu este foarte generoasa. Shared hosting inseamna gazduirea mai multor site-uri pe acelasi server,  ceea ce inseamna ca actiunile “vecinilor” te pot afecta si pe tine. Spre exemplu, daca un site promoveaza continut pornografic sau de tip spam, toti ceilalti de pe server pot suferi consecinte negative din punct de vedere SEO.

“Anturajul” nepotrivit poate afecta in mod direct autoritatea site-ului tau, intrucat Google are obiceiul de a include fiecare site intr-o categorie larga in functie de calitate si incredere. Pe langa aceasta, un web hosting de tip shared nu iti va oferi viteza dorita sau fiabilitate. 

Daca dezavantajele de mai sus ti s-au parut mari, atunci trebuie sa stii care este “cireasa de pe tort”! Shared hosting-ul implica o securitate a datelor scazuta, asadar datele website-ului tau nu vor fi niciodata in siguranta pe un server comun. 

O “gazda” locala te va ajuta sa satisfaci necesitatile clientilor pe plan local 
Locatia serverului joaca un rol foarte important in oferirea unei experiente performante tuturor vizitatorilor. Atunci cand serverul este aproape de publicul tau tinta, potentialii clienti vor fi redirectionati mai rapid catre serviciile sau produsele tale. 

Daca iti propui sa ai succes pe piata din tara noastra, domeniul tau trebuie sa fie pe “.ro” si sa fie gazduit pe un server amplasat pe plan local. Astfel, vei avea o relevanta mai mare pentru cautarile efectuate din Romania, iar acest detaliu te va ajuta sa castigi pozitii in SERP. Practic, Google va prefera sa trimita un utilizator din Romania pe un site din Romania, nu pe o platforma “.com”. De unde poate sti Google ca utilizatorul este din Romania? Simplu, IP-ul utilizatorului corespunde locului in care acesta se afla. 

In plus, traficul relevant pentru un business din tara noastra este, evident, cel realizat din Romania. Sunt prea putine situatii in care poti profita de o vizita online “din afara granitelor”, iar acest detaliu este valabil si din perspectiva utilizatorului.  

In mica masura, localizarea serverului va influenta si viteza de incarcare a site-ului tau. Daca serverul este pozitionat aproape de vizitatorii site-ului tau, datele vor fi incarcate mai rapid, intrucat viteza de download va fi mai mare in comparatie cu cea a unui server indepartat. 

Concluzii 
Probabil ca primul lucru pe care il vei face dupa ce ai citit acest mic ghid de web hosting din perspectiva SEO va fi sa testezi viteza de incarcare a site-ului tau. Da, web hosting-ul are o influenta mare asupra performantelor online. Daca nu vrei sa te confrunti cu pozitii foarte slabe in SERP, timp foarte lung de incarcare a paginilor, situatii frecvente de “cadere” a site-ului si momente indelungate de indisponibilitate, alege un web hosting de calitate!