Cele mai des intalnite probleme tehnice in SEO care iti afecteaza pozitiile

16

feb

2018

Cele mai des intalnite probleme tehnice in SEO care iti afecteaza pozitiile

Anual, companiile si firmele care vor sa se afirme in mediul online investesc foarte multi bani in servicii SEO. Mai ales daca ne referim la o piata suprasaturata, costurile cresc direct proportional cu dificultatea pe care o prezinta concurenta. De aceea, investitia trebuie sa fie intotdeauna pusa in balanta cu sarcinile cu care o agentie SEO trebuie sa se confrunte atunci cand competitia este foarte mare. In plus, apar adesea probleme tehnice care necesita o atentie deosebita si a caror nerezolvare poate afecta foarte mult prezenta in online.

Iata care sunt cele mai intalnite probleme tehnice SEO cu care este posibil sa te confrunti si solutiile pentru rezolvarea acestora.

Viteza site-ului

Pozitia site-ului tau in SERP (search engine results pages) depinde foarte mult de viteza de incarcare a acestuia. Cu cat pagina ta de internet se incarca mai rapid, cu atat experienta utilizatorilor va fi mai buna. Daca viteza cu care serverul tau raspunde este mai mare de 2 secunde, site-ul tau va avea de suferit. Incepand cu anul acesta, Google va penaliza site-urile cu o viteza de incarcare foarte slaba, lucru care va afecta inevitabil pozitiile in rezultatele cautarilor.

Solutia este simpla – Google PageSpeed Insights. Acest tool urmareste si masoara performantele site-ului atat pentru varianta desktop, cat si pentru cea mobile. Cea mai buna parte este ca vei primi alerte cu paginile care nu sunt optimizate corect, dar si instructiuni care iti vor explica modul in care sa rectifici problemele.

Raportul dintre codurile HTML si text

Daca textul pe care il ai in pagina este subclasat de cantitatea de coduri HTML pe care le-ai folosit, este momentul sa iti pui un semn de intrebare. Acest raport ar putea sa sublinieze probleme tehnice SEO profunde, ca de exemplu:

  • Viteza de incarcare foarte mica, cauzata de codurile folosite in exces
  • Texte ascunse, care vor nemultumi motoarele de cautare
  • Flash in exces si Javascript.

JavaScript este un limbaj de programare grozav, dar daca nu stii cum sa il folosesti, poate sa iti afecteze capacitatea de functionare a site-ului. Ca sa rectifici aceste probleme tehnice SEO, adauga texte on-page acolo unde este necesar, muta inline scripturile in foldere separate si elimina codurile care nu iti sunt necesare.

Link-uri care dau eroare

Atunci cand ai un site cu sute de pagini, unul sau doua linkuri care dau eroare sunt o problema comuna si nu reprezinta o amenintare foarte mare. Cu toate acestea, daca te confrunti cu sute de astfel de link-uri, trebuie sa iei masuri rapide impotriva acestor probleme tehnice SEO deoarece:

  • Perceptia utilizatorilor asupra site-ului tau se deterioreaza.
  • Atunci cand robotii de cautare gasesc prea multe link-uri care dau eroare pe un anumit site, isi vor muta atentia catre alte pagini de internet, lasand paginile importante ale site-ului tau neexplorate si neindexate.
  • Autoritatea site-ului tau este, de asemenea, afectata.

Solutia? Intra pe Google Search Console si acceseaza optiunea ,,Crawl Errors”, prezenta in categoria ,,Crawl”; astfel, vei afla care pagini iti afiseaza eroarea 404. Toate aceste erori ar trebui sa fie rezolvate cat mai curand, astfel incat sa nu deruteze vizitatorii si sa-i conduca pe alte pagini ale site-ului tau sau chiar sa-i determine sa il paraseasca definitiv.

Continut duplicat

In momentul de fata, foarte multe site-uri prezinta un continut duplicat. Printre acestea, foarte multe sunt site-uri de dropshipping, care folosesc ca atare informatiile pe care le primesc in data feed, impreuna cu pozele produselor pe care le promoveaza. Asigura-te ca pagina ta de internet nu prezinta o eroare atat de mare. De ce? Acest lucru afecteaza pozitiile tale pe anumite cuvinte cheie din perspectiva faptului ca Google va remarca faptul ca nu sunt scrise de tine si nu le va lua in considerare.

Foloseste tool-uri precum Siteliner sau Copyscape pentru a analiza continutul de pe site-ul tau si asigura-te ca este 100% original. In cazul in care mai multe URL-uri prezinta acelasi continut si nu exista nicio sansa sa eviti acest lucru, foloseste taguri canonice. De exemplu, acesta este un sfat foarte util pentru persoanele care detin un site de e-commerce. In acest caz, este foarte posibil ca unele produse sa se regaseasca pe mai multe pagini ale site-ului tau. Orice bot care va intalni acest cod va intelege care pagina este sursa principala pentru toate celelalte pagini ce prezinta acelasi continut. Include acest cod pe toate paginile ce prezinta acelasi continut:

“<link rel=”canonical” href=”https://yoursite.com.com/category/resource”/>”

Alt taguri lipsa si imagini care dau eroare

Lipsa optimizarii imaginilor este un aspect destul de des intalnit, insa lipsa alt tagurilor si existenta imaginilor care dau eroare este o problema tehnica pe care ar trebui sa o rezolvi cat mai rapid.

Alt tagurile sunt atribute HTML care descriu ceea ce reprezinta o imagine. In momentul in care o anumita imagine prezenta pe site-ul tau nu se poate incarca, alt tagurile vor descrie atat continutul, cat si functia acelei imagini. In plus, acestea iti consolideaza strategia de cuvinte cheie, ajutand motoarele de cautare sa inteleaga informatiile de pe pagina ta.

Tot ceea ce trebuie sa faci este sa adaugi imaginea in codul HTML si sa-i atribui un alt tag.

<img src=“image.jpg” alt=“image description” title=“image tooltip”>

Meta titluri duplicate

Cele mai des intalnite probleme legate de meta titluri sunt:

  • Meta titluri duplicate
  • Meta titluri prea lungi sau mult prea scurte
  • Absenta meta titlurilor

Conform noilor standarde impuse de Google, meta titlurile trebuie sa aiba 70 de caractere. Este foarte important sa nu depasesti aceasta limita, pentru ca intreg meta title-ul sa fie afisat in pagina de rezultate a cautarilor. De asemenea, profita de cele 70 de caractere pe care le ai la dispozitie si realizeaza un mesaj atractiv, care sa directioneze cat mai multi utilizatori catre pagina ta. Daca esti in dubii si nu stii cum sa formulezi un meta titlu, urmeaza o formula standard:

Primul cuvant cheie | Al doilea cuvant cheie | Numele brandului

De asemenea, tine cont de faptul ca meta titlurile tale trebuie sa fie unice! Citeste si Importanta meta tagurilor in SEO in 2018 si afla mai multe informatii despre importanta meta tagurilor in SEO. 

URL-urile

O alta problema tehnica foarte des intalnita in SEO este structura link-urilor. URL-urile de tipul 1-2-17-279805 nu sunt descriptive pentru motoarele de cautare. Nu cuprind cuvinte cheie si nu ii ofera lui Google niciun indiciu despre pagina care ii este asociata acestui link.

URL-urile tale trebuie sa contina cuvinte cheie si sa nu depaseasca 100 de caractere. De asemenea, separa cuvintele prin cratima si foloseste un singur domeniu si subdomeniu.

Versiune Mobile de slaba calitate

Am ajuns la una dintre cele mai importante probleme tehnice in SEO. De ce? Pentru ca traim in anul 2018, iar Google va implementa in curand Mobile-first index, un algoritm care indexeaza cu prioritate versiunile mobile ale website-urilor. In consecinta, site-urile vor fi pozitionate in paginile rezultatelor de cautare in functie de aceasta versiune. Cu toate acestea, foarte multe site-uri inca nu sunt optimizate pentru versiunea mobile, iar experienta utilizatorilor este destul de slaba aici.

Gandeste-te doar ca majoritatea utilizatorilor folosesc mobilul mult mai des decat laptopul. Si nu ne referim doar la retelele de socializare. In 2018, utilizatorii acceseaza magazine online direct de pe telefonul mobil si, mai mult decat atat, finalizeaza comenzile tot aici. Acorda importanta necesara acestui aspect si vei avea numai de castigat.