Certificatele SSL devin obligatorii incepand cu Octombrie 2017

28

aug

2017

Certificatele SSL devin obligatorii incepand cu Octombrie 2017

Oricine activeaza in mediul online a auzit de certificatul SSL. Daca pana acum, mai mult magazinele online ii dadeau importanta, Google va schimba regulile jocului incepand cu Octombrie 2017, cand certificatul SSL va deveni obligatoriu pentru orice site care contine campuri de introducere a datelor personale.

 

Ce este certificatul SSL si cum functioneaza?

 

Certificatele SSL au ca scop securizarea schimburilor de informatii in mediul online, precum informatii despre carduri bancare, parole, si alte informatii cu caracter personal. Asadar, un certificat SSL reprezinta garantia ca schimbul de date are loc intr-un mod sigur, fara a exista riscul ca acestea sa fie furate sau modificate. Daca site-ul pe care se introduc date de catre utilizator detine un certificat SSL, datele respective sunt criptate si pot fi decriptate numai de catre serverul caruia ii sunt adresate.

 

Care este motivul pentru care certificatul SSL devine obligatoriu?

 

Pana in prezent, doar magazinele online erau incurajate sa detina un certificat SSL, aceasta masura avand scopul de a creste increderea utilizatorilor in cumparaturile online si securitatea tranzactiilor pe internet. Avand in vedere ca din ce in ce mai multe site-uri, nu numai cele din e-commerce, au inceput sa prelucreze date cu caracter personal (nume, parola, adresa, etc), Google a hotarat ca din Octombrie 2017 fiecare proprietar de website sa detina un astfel de certificat, pentru a garanta confidentialitatea datelor si a preveni utilizarea acestora de catre persoane neautorizate. De asemenea, unii specialisti SEO considera ca este posibil ca Google sa tina cont de acest aspect in SERP, de acum inainte.

 

Ce tipuri de certificate SSL exista?

 

In functie de dimensiunea business-ului tau online, poti opta pentru unul din cele 3 tipuri de certificate SSL:

STANDARD – securizeaza un singur domeniu web (cu sau fara "www"), fara subdomenii.

WILDCARD – securizeaza un singur domeniu web, precum si toate subdomeniile site-ului;

EXTENDED VALIDATION – securizeaza toata compania, indiferent de numarul de domenii sau subdomenii.

Fiecare dintre aceste certificate ofera utilizatorului final o asigurare cuprinsa intre $10.000 si $1.000.000. Aceasta garantie este oferita in cazul in care, in urma unei tranzactii online de pe un site certificat SSL, datele transmise sunt decriptate de catre o persoana neautorizata.

 

Cum poti intra in posesia unui certificat SSL si cat dureaza activarea?

 

Certificatul SSL poate fi achizitionat de la majoritatea firmelor de web hosting. In cazul certificatelor Standard si Wildcard, activarea are loc la cateva minute dupa confirmarea platii. In cazul certificatului Extended Validation, activarea poate dura pana la 7 zile, timp necesar pentru confirmarea existentei juridice, operationale si fizice a companiei si pentru a demonstra ca utilizatorul are drepturi exclusive de utilizare a domeniului.

Toate certificatele SSL sunt compatibile cu majoritatea browserelor si device-urilor, acestea suportand criptari puternice SHA-2 si 2048-bit.

 

Ce se intampla daca site-ul tau nu are un certificat SSL incepand cu Octombrie 2017?

 

Toti proprietarii de site-uri au primit notificari in Google Search Console prin care au fost anuntati ca li se recomanda trecerea de la "http" la "https", prin achizitionarea unui certificat SSL. Incepand cu Octombrie 2017, Google Chrome va afisa un avertisment "NESIGUR" utilizatorului care incearca sa introduca date cu caracter personal pe site-urile care nu au migrat la "https".

Asadar, pentru a nu risca si pentru a nu oferi utilizatorilor site-ului tau o experienta neplacuta, recomandam achizitionarea unui certificat SSL. "Better safe than sorry!"